InToMission

Nee denken, Ja zeggen

Door: Hillie van der Horn

Ken je dat? Nee denken, Ja zeggen?

Ik blijf het tegenkomen in mijn leven. Grenzen. Te alle tijde en op alle plekken. In mijn gezin, mijn relaties, werkverhoudingen en ook in mijzelf. Grenzen is in alles. Van welke kant je het ook bekijkt het is een basisonderdeel van het Leven.

Nederland en België, verschillende gebieden, verschillende normen en waarden en doelen.

Een grens is een afbakening van gebied. Gebied wat van jou of van de ander is. Waar jij wat van kan en mag vinden of juist helemaal niet omdat het niet je gebied en verantwoordelijkheid is.

“Nee” zeggen hoort daarbij. “Ja” ook. Want als je JA tegen het één zegt kun je vaak het ander niet doen.

Mogen wij eigenlijk grenzen aangeven? Waar zijn ze voor nodig?

Vaak is in de christelijke traditie het voor jezelf opkomen geïdentificeerd met geen naastenliefde hebben en egoïstisch zijn. Deze “fabels” over grenzen en negatieve gedachten over Nee zeggen komen ook in een traject aan bod zodat je praktisch materiaal aangereikt krijgt om hier vanuit je eigen nieuwe waarden grenzen kan leren stellen in je leven.

Grenzen geven…

meer duidelijkheid
meer verbinding
door heldere afbakening!

In het leren werken met grenzen kom je verschillende gebieden tegen. Je gebiedt bestaat uit meerdere onderdelen zoals; je lijf, je gedachten, je gevoel, je geest, relaties, vroeger, nu. Ja en hoe zit het dan? Dat is leren en oefenen. Oefenen met wat van jou is en van de ander. Het begint altijd bij erkennen van ik heb grenzen, en dan voelen, kijken en ervaren hoe zien mijn grenzen eruit? Daarna kun je planmatig kijken naar waar je eerst aandacht aan wilt besteden om zo langzaam verder te kijken naar al je gebiedsgrenzen.

Meer Lezen: “ Leef zoals jij bedoeld bent , Trudi van Woudenbergh”

Meer weten? Neem contact op voor een gesprek hoe we je kunnen ondersteunen hierin.