Door: Maaike van der Toorren
Na 4 weken thuis met 5 mensen in huis vanwege verkoudheden die zorgen dat je niet naar school of je werk mag is het zo ver. Een volledige emotionele ontploffing! Nee niet van de kinderen, maar van hun moeder. Ik was er helemaal klaar mee. Een luide klacht: ‘Ik hou heel veel van jullie maar willen jullie me nu alsjeblieft even alleen laten!’ werd samen gevoegd met de nodige tranen en snikken. Ik brak, en terwijl ik al snikkend mijn emoties op een vriendelijke manier deelde met mijn gezinsleden, begonnen ze mee te doen. We lieten allemaal ineens alle emoties die ons dwarszaten los en aten de nodige boterhammen met chocolade hagelslag. Want chocola helpt als je emotioneel bent. Daarna konden we weer verder met de dag.
Ik ga ervan uit dat dit een herkenbaar verhaal is voor jullie, en dan zitten wij in Nederland nog niet eens vast aan beperkte uren buiten en hele strenge lockdown regels zoals in andere landen. Ik kan mij er iets bij voorstellen hoe het is om ‘bovenop elkaar te leven’, Dit is de reden dat ik graag wat ideeën met jullie wil delen die ik tegen ben gekomen in een aantal artikelen. Ik hoop dat het je zal bemoedigen!
De eerste is genade, genade en genade. Niemand van ons heeft echt daadwerkelijk een situatie als dit meegemaakt rondom het hele corona gebeuren. We moeten als het ware het wiel uit vinden over hoe we hiermee moeten omgaan. We zullen zeker fouten maken en niet perfect zijn. Wees genadevol, naar jezelf en naar anderen. We leren opnieuw te lopen, en daar hoort vallen bij. Net zoals opstaan en opnieuw beginnen. Niet alleen jijzelf, maar ook de ander.
Als tweede punt wat van belang is, zorg goed voor jezelf. Als liefhebbende en zorgende ouders vergeten we soms onze eigen emotionele tank weer te vullen. Bewust zorgen voor je eigen emotionele staat is van groot belang voor het welzijn van je kinderen. Net zoals je in een vliegtuig ook altijd eerst je eigen masker op moet doen, voordat je anderen helpt, zo moet je in deze situatie ook eerst voor jezelf zorgen, voordat je er ook echt voor anderen kan zijn. Het hoeft geen uren te duren. Simpelweg bewust zijn van jezelf en je emoties kan soms zelfs in een paar minuten. Doe iets wat ervoor zorgt dat je jezelf kan opladen. Na mijn emotionele uitbarsting realiseerde ik me dat ik niet goed voor mezelf had gezorgd. Ik ben toen een rondje gaan fietsen. Heerlijk.
Als derde punt dat ik wil noemen is structuur en flexibiliteit. Het lijkt iets te zijn dat elkaar tegenspreekt. Maar ze kunnen samen door het leven. Structuur in de dag door vaste lunchtijden of koffie pauzes als veilige havens in een dag waar in veel onrust is. Blijf vast houden aan routines die je als gezin hebt. Dingen zoals aankleden in de ochtend, je bed opmaken of een vast moment om te lezen. Structuur biedt voorspelbaarheid en veiligheid. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor jullie als ouders. Flexibiliteit in dit geval betekend dat je weet waar je flexibel over kunt zijn in deze periode. Misschien is het op bed springen net hetgeen wat nodig is om te doen als beweging, omdat je even niet naar buiten kan. Of later naar bed gaan, zodat je meer tijd kunt nemen voor kussengevechten en momenten om de dag te bespreken.
Als vierde wil ik het hebben over het maken van bewuste connecties. Tijd voor elkaar. Maak bewust tijd met je partner. Neem de tijd om jezelf even 15 minuten op te sluiten in je kamer zodat je met elkaar kan praten, of een reep chocola kan eten zonder de kinderen. De serie Full House op Netflix geeft mijn man en mij die nodige tijd en ruimte. Je kinderen zullen ook meer fysiek aandacht willen, ze willen meer samen spelen en stoeien. Dit zijn allemaal manieren waarop een connectie met je kind plaatsvindt. Gebruik het en laat het groeien. Gebruik het weghalen van die dingen nooit als straf of consequentie.
Als vijfde wil ik noemen het spelen! Wie wil dat niet? Jonge kinderen zullen spel gebruiken om te uiten en te verwerken wat er om hun heen gebeurt. Oudere kinderen hebben het misschien nodig dat je met hen samen koekjes bakt of een videospelletje samen speelt. Speelser zijn zorgt dat kinderen en volwassenen zich ontladen. Het zorgt voor genot en connectie in gezinnen.
Als laatste wil ik nog delen. Missers, fouten en emotionele ontladingen zijn niet te vermijden. Ze openen ook de deur voor heling en versterking van relaties. Veel volwassenen zijn opgegroeid in een thuis waar ouders zich niet verontschuldigden. Nu is het misschien de tijd om dat te veranderen. Niet alleen kinderen maar ook vaders en moeders hebben een tweede kans nodig. Een mogelijkheid om opnieuw te beginnen en vergeven te worden. In deze onrustige tijden is het belangrijk om samen als een team te werken. Een team helpt elkaar door de moeilijke momenten heen en leert samen om samen te groeien. Weet dat als er problemen zijn, dat de meeste kinderen niet tegen je worstelen, maar simpelweg aan het worstelen zijn met de situatie. Hoe kan je ze helpen in deze situatie?
In dit alles wordt ik herinnerd aan deze verzen in de bijbel die een anker voor mij zijn. Psalm 138:8 De HEERE zal Zijn werk voor mij voltooien; Uw goedertierenheid, HEERE, is voor eeuwig; laat de werken van Uw handen niet los en Filippenzen 1:6 Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus. Mijn leven en het leven van mijn gezin zijn in de handen van God, en Hij laat niet los wat zijn hand begonnen is. Ook die van jou!
Hier een link naar een leuk werkboek/tijdcapsule die je kan maken met je kinderen. Het is beschikbaar in verschillende talen.
Kijk ook eens dit filmpje: 7 ways to parent effectively during the coronavirus outbreak