InToMission

Een cultuur van openheid

Door: Maaike van der Toorren. In gesprekken die we met TCK’s hebben praten we vaak over dingen die gebeurd zijn in hun leven. Grappige verhalen, zoals door apen achterna gezeten zijn, of echt een verkeerd woord gebruiken waardoor je een zak suiker krijgt ipv het wc papier waar je om gevraagd denkt te hebben. Dat zijn leuke onderwerpen, maar als je dan verder met elkaar in gesprek gaat komen er ook onzekerheden en twijfel punten naar voren. Steeds vaker horen we een zin als: “Dit heb ik nog nooit aan iemand verteld. Zeker mijn ouders niet, die weten niet wat ze ermee moeten.”

Wat is het eigenlijk verdrietig als je als kind niet de openheid ervaart om dergelijke dingen te delen met je ouders. Nu is het natuurlijk zo dat tieners niet alles meer delen met ouders, en dat is ook gezond. Het gaat om het zinnetje erna, dat de ouders niet weten wat ze ermee moeten.

Is er in het gezin een cultuur van openheid?  Is het zo dat in het gezin elk verhaal er toe doet en dat er naar elk verhaal en de emoties en gedachten erbij geluisterd wordt? Wordt er met elkaar gepraat over diepere onderwerpen? Wordt er met elkaar gesproken over de negatieve dingen en ervaringen? Worden die dan ook erkent?

 Als we terug kijken naar de laatste 100 jaar is er steeds meer aandacht gekomen voor de zendingskinderen en hun welzijn. Door de ontwikkelingen en ontdekkingen binnen het psychologie hebben we veel meer kennis gekregen over wat belangrijk is in de ontwikkeling tot volwassenheid.

Hoe creëer je dan zo’n cultuur waar openheid is? Dat begint met een vraag die pijn kan doen: ‘Is het verhaal van je kind net zo belangrijk als de verhalen van de mensen in je ministry?’ Zo ja, hoe weten de kinderen dat dan? Zo nee, waarom dan niet?

Er zijn er heel veel laagdrempelige manieren waarop je met elkaar in gesprek kan gaan. Door spelletjes te spelen, door lekker lang aan tafel na te praten over de dag en wat het met je deed, door ontspanning en leuke dingen doen samen, door bewust tijd te nemen na een moeilijk moment om samen met je kinderen er over te praten en door samen plezier te hebben. Ga samen verstoppertje doen in huis of stoeien.  Maak een familie schilderij of maak elke maandag samen praatkoekjes. Tijdens het bakken heb je zo mooi de tijd om je kind de ruimte te geven om te vertellen (en zo heb je meteen een traditie ontwikkeld). En je hoort het waarschijnlijk al, het sleutelwoord is TIJD. Maak TIJD voor elkaar zodat je kind weet dat het prioriteit heeft, en dan komt er ruimte voor openheid.

Ga als gezin met elkaar in gesprek, praat open en eerlijk met elkaar. Als je tips en creatieve manier  zoekt? Mail of bel ons, we denken graag met jullie mee.