InToMission

Ben ik een TCK?!

Door: Jonne Knevel van Mission Kid.

Gekenmerkt worden als TCK vond ik zelf nooit zo leuk. Deze label werd vooral bij terugkeer op mij geplakt. Ik was toen net begonnen aan de middelbare school en druk bezig om mijn plek te vinden en erbij te horen. Dit label kaartte aan dat ik ‘anders’ was dan mijn leeftijd genoten. ‘Anders-zijn’ kwam op dit moment niet zo goed uit. Ik trok mij er dan ook niks van aan. Ik ontkende mijn label ondanks dat ik mij wel degelijk ‘anders’ voelde.

En ook jaren later bleef dat het geval. Hoe goed ik mijn best ook deed, het lukte mij niet om dat gevoel van ‘anders-zijn’ en mij ontheemd voelen, van mij af te schudden.

Tot dat ik in Amsterdam, in een leefgemeenschap ging wonen. In een buurt waar ook veel multiculturele mensen rondliepen en er kraampjes en marktjes waren die mij terug deden denken aan Tsjaad. Maar vooral toen ik mijn buren leerde kennen en er een connectie ontstond, die ik al jaren niet meer zo had ervaren. Wat bleek?

Ook zij waren zendingskinderen. In hun bijzijn voelde ik mij ineens niet meer zo ‘anders’ of ontheemd, maar juist erg gezien en gekend. ‘Dat TCK label moet ik toch maar eens gaan onderzoeken?’ dacht ik bij mezelf. Het was een confronterende verademing!

Zo ontdekte ik dat het zendingsleven wel degelijk invloed heeft gehad op mijn ontwikkeling als persoon en als volwassenen. Dat ik mij vaak anders en alleen voel is een gegeven als je in het buitenland bent opgegroeid; je hebt namelijk een geschiedenis die de meeste mensen in Nederland niet hebben en kennen. Alleen al deze bewustwording gaf mij zoveel ruimte; ik begon mezelf te begrijpen! Tegelijkertijd deed het ook veel pijn. Want die lange onwetendheid en mijn verzet tegen eenzaamheid leidde ook tot een ongezonde zoektocht naar erkenning, liefde en identiteit.

InToMission en Mission Kid gelooft dat veel van de pijn en verdriet voorkomen kan worden. Sterker nog, voorkomen is beter dan genezen! Daarom is begeleiding en kennis over de ontwikkeling van TCK’s zo belangrijk. We maken ons hier dan ook hard voor. Dit doen we o.a. door ervaringen te delen, begeleiding aan te bieden en workshops en webinars te organiseren.